Att gå på vinprovning är en trevlig aktivitet för att lära känna nya viner och utveckla sitt vinintresse, samtidigt som det är ett utmärkt sätt att träffa vänner och bekanta. Det finns flera olika företag och organisationer som arrangerar vinprovningar, men det går såklart lika bra att arrangera en vinprovning hemma. Tillsammans med sommeliern Erik Pålsson guidar vi dig genom vad du behöver ha koll på för att hålla din egen vinprovning!

Vad innebär egentligen en vinprovning?

Om man aldrig tidigare har varit på vinprovning så är såklart första frågeställningen hur en vinprovning går till. Som med så mycket annat inom vin så finns det såklart inga rätt eller fel, men det finns lite olika sätt att göra det på.

Först och främst kan man skilja på att ha en blindprovning, där deltagarna inte vet vad de dricker, och att en öppen provning där man hela tiden vet vilket vin man provar. I en blindprovning blir det det då en form av tävlingsmoment eftersom det hela tiden gäller att gissa rätt på till exempel vilken druva man dricker eller var vinet kommer ifrån, medan man i en öppen provning snarare fokuserar på att lära känna nya smaker och upplevelser. Generellt sätt är det givetvis enklare och kanske mer givande att ha en blindprovning för de som redan ligger på en hög kunskapsnivå, men om man lägger nivån rätt så kan det vara kul för även de mindre erfarna.

Vilka viner bör man prova?

Ett vins smak är påverkat av många olika parametrar, där druvan, jordmånen, faten, vinets ålder och tillverkningsmetod är de mest dominanta. Det kan därför vara givande att hålla provningen runt en viss druva eller ett visst distrikt, så att man har en röd tråd. Varför inte ha ett återkommande tema, t.ex. att man provar en druva i månaden.

Om man väljer att bra prova vin med en speciell druva kan man få en bra bild av hur druvan ger utryck beroende på geografiskt urpsrung genom att prova vin med samma druva men från olika länder, gärna där de olika länderna har varierande förutsättningar. Ena gången kanske ni provar Syrah, där ni har viner från såväl Europa som Sydamerika. Nästa tillfälle tar ni en Pinot Noir, och så vidare. Håll gärna vinerna i samma prisklass för att få en ”rättvis” jämförelse.

Man kan såklart göra på motsvarande distrikt. Om man t.ex. provar de sex vanligaste druvorna  från Alsace (Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris och Muscat) så får man en väldigt bra bild av vad som karakteriserar ett vin från Alsace.

Hur många viner bör man prova per gång?

Ofta känns det lagom att prova 4-5 viner åt gången. Det går även utmärkt att prova både rött och vitt vid samma ställe. Det röda vinet är ju betydligt kraftigare, så många väljer då att börja med det vita, men det är inte heller fel att ta det röda först för att få en lättare avslutning på provningen.

Man kan räkna med att varje flaska räcker åt 15-18 personer.

Vilka tillbehör behövs?

I grund och botten behöver du bara ditt vin och glas att dricka ur. Sedan finns det flera olika tillbehör som kan vara både roliga och praktiska.

* En spottkopp är både snygg och känns hygienisk
* Skyddsöverdrag för flaskorna är en praktisk detalj för dig som vill ha en blindprovning
* Lite vatten och neutralt smakande bröd är definitivt bra för att rensa gommen mellan de olika vinerna

Man ska även fundera på vilka glas man dricker ur, då olika form på glaset har olika sätt att förmedla doft och smak. Till exempel har nästan varenda vintyp eller region i Frankrike sina egna glas, där Bordeaux och Bourgogne är några av de mest kända.

Det finns även speciella vinprovningsglas vilka är utformade för att framhäva så mycket doft och smak som möjligt, vlket givetvis är till hjälp när syftet är att upptäcka nya smaker. Om man är intresserad av hur olika glas förmedlar viner så kan det även vara roligt att vända på steken och istället ha en glasprovning, där man då provar ett och samma vin ur olika glas.

En annan trevlig produkt som finns tillgänglig för att hjälpa till att bygga sin referensbank av olika smaker är Aromabars. Detta är små koncentrerade doftprover för att du ska kunna bygga upp ett minne av olika beståndsdelar i vin, vilket gör det lättare att sedan identifiera dessa.

Var ska man hålla sin provning?`

Man kan såklart ha sin vinprovning i stort sett var som helst, men det man ska tänka på är att ha ett luktfritt och gärna ljust rum. Att det ska vara luktfritt innebär ju bland annat att man inte vill ha stekos eller stark doft från blommor, vilket såklart inverkar på doftintrycket. Att rummet ska vara ljust är för att man på bästa sätt ska kunna bedöma färgen på vinet. Det bästa är att kunna titta på vinet mot en vit bakgrund.

Till sist lite tips och tricks:

* Duktiga vinprovare har ofta en väl genomarbetad metodik. De bedömer först utseende, sen doft och sist smak. Genom att alltid göra på samma vis får du lättare att ge en komplett bild av vinet.

* Om du ska testa en specifik druva så läs på så att vinet inte är en blandning av månag olika druvor. Många viner är gjorda av flera olika viner, vilket på intet sätt är fel men kan förvilla om man vill prova en specifik druva.

* Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel. Alla har olika smaksinnen och bara för att det smakar på ett visst sätt för en ”expert” så behöver det inte smaka samma för dig

 

Lycka till med era vinprovningar!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *