Serveringskyl

Vill man ha en vinkyl för att kunna servera vinet vid rätt temperatur, är det ett serveringsskåp man ska ha. Förvaring bör dock inte ske allt för länge i den sortens vinkyl. Man behöver då inte heller ta full hänsyn till de 5 gyllene reglerna. Viktigast är här att hålla en konstant temperatur och att vibrationen är låg.

Vinlagringsskåp

Vinkylar i all ära, men vill man verkligen ha ett riktigt förvaringsskåp som tål lång förvaring och i stort sett fungerar precis som en vinkällare, bör man satsa på ett vinlagringsskåp. Ett äkta vinlagringsskåp tar full hänsyn till de 5 gyllene reglerna, konstant temperatur (12 grader), ingen lukt (kolfilter), Ingen vibration (vibrationsfri kompressor), inget ljus (solid dörr), lämplig fuktighet (lavastenar, vattentank, möjlighet till avläsning).

Multifunktionslagringsskåp

För er som vill ha både förvaring och servering, rekommenderar vi ett multifunktionsskåp. Dessa har möjlighet till fler än en temperaturzon. Ofta utnyttjar de det faktum att det är kallare längst ner i kylen än i toppen. Ofta har multifunktionsskåpen glasdörr med UV skyddat glas, vilket gör långtidsförvaringen något sämre, men ändå helt ok.

Fristående vinkyl

Den vanligaste och enklaste varianten av vinkylar är fristående. En fristående vinkyl placeras lämpligast i ett utrymme som låter värmen från vinkylen cirkulera på ett korrekt sätt – alltså inte inbyggd. Luften som försvinner ut från vinkylen måste nämligen kunna ta sig ut i rummet.

Inbyggbar vinkyl

Det finns två varianter av inbyggbara vinkylar. De som är anpassade för att ställa under bänkskivan i köket, med utblåset under sockeln, och de som är helt integrerbara. Den enkla varianten är den som ställs under bänkskivan. De är anpassade för olika bredder, och man behöver oftast bara föra in dem under bänkskivan, och sen sätta igång. Vi rekommenderar dock att satsa på ett välrennomerat märke av denna sorten, då det finns väldigt många tveksamma varianter, som egentligen inte håller måttet. De helt integrerbara byggs oftast in i nya kök, och kräver att man lämnar lite utrymme baktill och under. Snyggast och mest exklusivt blir absolut den helt integrerbara vinkylen.