Letar du efter den optimala upplevelsen när du dricker ditt vin men känner att det är mycket att hålla reda på?  Vi ger dig svaren på några av de vanligaste frågeställningarna genom att bland annat intervjua Sommelieren Christina Nordin Cumtell.

Vad ska man tänka på när man serverar vin och vilka temperaturer gäller?

Eftersom i stort sett varje vin är unikt, finns det såklart tusentals parametrar att ta hänsyn till. Det hela handlar om att olika aromer avdunstar vid olika temperaturer, så varje vin har därför sin optimala temperatur för att du tillfullo ska kunna njuta av dessa doft- och smakaromer. Eftersom det finns många vintyper blir det många temperaturer att hålla koll på, men en förenklad och bra guide hittar man bland annat hitta på Systembolagets webbsida.

Klicka här för att se Systembolagets tabell över serveringstemperaturer

Finns det en exakt temperatur per vin eller kan man laborera själv?

Till viss del kan du laborera själv. Christina framhåller att det handlar om vad man vill uppleva med vinet. Ett fylligare vin kan exempelvis serveras vid en högre serveringstemperatur än ett lätt eller enkelt vin. Detta för att man i ett fylligt vin vill åt aromerna och genom att höja temperaturen upplevs detta tydligare. Tvärtom gäller för lätta och enkla viner då det är friskheten och fräscheten i vinet som man vill uppleva, och detta framhävs bäst genom att låta vinet hålla en lägre temperatur.

Finns det någon ”kemi” bakom temperaturer för viner?

Vita viner och roséviner ska generellt serveras vid en lägre temperatur än röda viner. Detta för att man vill uppleva olika egenskaper hos dessa viner. Vita viner vill man ofta uppleva som friska och det får man genom att låta vinerna hålla en temperatur på 8 till 12°C, säger Christina. Ett vitt vin, eller ett rosévin av hög kvalitet, har ofta fler aromer i sig och för att vi ska kunna uppleva dessa tydligare kan man låta servera vinet vid en något högre temperatur.

Röda viner däremot serveras generellt vid en högre temperatur än vita viner och roséviner. Detta för att man vill framhäva fylligheten och aromerna i ett vin av god kvalitet, och därför lämpar sig höga temperaturer bättre. 14 till 18°C är att rekommendera men ska man servera ett vin som är fylligare i smaken kan man låta det få en temperatur på 16 till 20°C, menar Christina.

För att få ut så mycket doft och smak ur ett rödvin bör man undvika att servera ett vin vid en temperatur på över 20°C därför att alkoholen avdunstar snabbare än doftaromerna, vilket kan medföra att doftupplevelserna förvrängs. Serveras ett rött vin för kallt kan vinet i å andra sidan upplevas som intetsägande istället.

Om man måste välja, är det bättre med för varmt eller för kallt?

Det är alltid generellt bättre att servera ett för kallt vin än ett för varmt vin eftersom det är lättare att värma. Exempelvis kan man placera händerna runt kupan på vinglaset för att värma vinet till en optimal serveringstemperatur, säger Christina. Serverar man ett vin över 18°C kommer alkoholen att avdunsta snabbare än doftaromerna, vilket kan medföra att doftupplevelsen kan förvrängas.

Bör man ha i åtanke att vinet blir varmare under tiden det ligger i glaset?

Rekommenderat är att hälla upp lite vin i taget så att man hinner dricka upp innan det hinner bli allt för varmt. Det bästa är att dricka vin i ett glas med ”stjälk” för att man inte ska hålla i glaset och på så sätt värma upp vinet ännu mer.

En annan faktor som spelar in är den miljö som man befinner sig i. Ett vin i ett glas kommer att värmas snabbt om det är mycket folk i en lokal eller om det skulle vara så att man har tända ljus i rummet. I ett varmt rum tar det inte många minuter för ett vin att bli varmt, så tänk på alla de små faktorerna som spelar in.

Om man har bråttom, vad gör man då?

Det går utmärkt att placera vinflaskan i frysen om man snabbt vill kyla det innan servering, cirka 35 minuter. Skulle vinet å andra sidan vara några grader för kallt kan man placera händerna runt kupan på vinglaset för att värma upp det, alternativt låta vinet stå ute i rumstemperatur innan servering.

Vi tackar Christina Nordin Cumtell, Sommelier och VD för företaget BOXinBAG för svaren. Ni som har fler frågor får gärna kommentera artikeln på vår blogg, eller skriv direkt en fråga till oss på info@hemmakompaniet.se


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *