Det Italienska köket har länge varit känt för sin exceptionella matlagning som kännetecknas av smakfulla ingredienser och färska råvaror som håller hög kvalité.
Italienarna äter gärna mycket och länge, att bjuda över vänner på middag inleds ofta med någon timme av matlagning tillsammans som man sedan avnjuter under långa stunder med mycket skratt, kärlek och vin. En typisk Italiensk middag brukar delas in i antipasti, primi, secondi, contorni och dolci. Här nedan förklarar vi de olika begreppen!

Antipasti – Förrätt. Några populära är ”Caprese” som är mozzarellaost med tomater och färsk basilika. ”Prosciutto e melone” är också en av de förrätter som uppskattas och betyder att man har parmesanskinka med melon.” Brushetta” är kanske den som vi i Sverige är mest bekanta med och innebär att man serverar rostat vitt bröd med hackad tomat, vitlök och basilika.

Primi – En primi är oftast den första varma rätten som serveras och brukar bestå av en pastarätt, risrätt eller polenta.

Secondi – Secondi är den andra rätten som serveras under en klassisk Italiensk middag. Här brukar man servera en rätt som består av kött, fisk, fågel, eller skaldjur.

Contorni – Contorni betyder tillbehör och ska serveras till Secondi. Vanligast är grönsaker, olika sallader samt potatis- eller bönrätter.

Dolci – Dolci betyder söt eller sötsaker och syftar såklart på efterrätt. De vanligaste som Italienarna brukar servera till efterrätt är Tiramisu, Panna Cotta eller Crema Catalana.
För att laga mat som en Italienare krävs det att man har många bollar i luften samtidigt som man passar på att njuta av matlagningen. Detta tror vi att man gör på bästa sätt med en italiensk spis från varumärket Lofra!

En gasspis i världsklass!

Lofra är ett italienskt varumärke som funnits i Italien sedan 1954 och specialiserar sig på spisar. De exklusiva spisarna är handtillverkade utanför staden Padova och är designade för att möta de tuffaste utmaningar. Lofras gasspisar håller hög kvalité och omfattar en mängd olika funktioner dessutom är det en elegant inredningsmöbel som lyfter hela ditt kök. En gasspis, eller en rangecooker som det också kallas, är oftast bredare med en eller flera ugnar i sig vilket ger ett maffigt utseende med raka och eleganta linjer. Gasspis är ett redskap som vi använt oss av sedan 1800-talet och är idag det självklara valet hos flera av världens stjärnkockar.

myrangecooker.se hittar vi spisarna från Dolce Vita som kommer i olika storlekar. Där finns allt från 60 cm till den bredaste som är 120 cm. Vill man inte ha en spis som är gashäll kan man få den som induktion eller keramiskhäll också. Likaså som de kommer i olika storlekar kan man även välja färg samt bestämma om man vill ha den inbyggd eller fristående. Detaljerna som kommer i mässingfärg (finns även i krom och brons) förhöjer kökets elegans genom att bidra till ett exklusivt utseende som eftertraktas av många.

På www.myrangecooker.se hittar du dessa fantastiska spisar!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *