“I helgen ska det bli 30 grader varmt! Ja, det vill säga 15 grader på lördag och 15 grader på söndag, så 30 grader sammanlagt.” Detta citat har cirkulerat i diverse medier i hela Sverige den senaste tiden och vi har nog alla märkt att sommaren inte riktigt blivit som vi hoppats på. Regn, rusk och låga temperaturer motsvarar inte precis förväntningarna på en toppensommar med sol och värme som många längtat efter.  Men skam den som ger sig, när vi för några dagar sedan gick in i augusti månad kom solen och värmen som ett brev på posten.

Vi på Hemmakompaniet.se & Vinkylen.se välkomnar värmen och vill samtidigt passa på att ge er alla lite tips, och kanske en påminnelse, om hur man på bästa sätt förvarar sina viner i sommarhettan.

Skydda vinerna från solen

Har du någonsin funderat över varför de flesta vinflaskor har färgat glas? Precis som vi behöver solglasögon när solen tittar fram, är också vinet känslig för solens strålar. Inte minst på grund av UV-strålarna, men också för ljus i allmänhet. Därför är det extra viktigt att skydda sitt vin under sommarmånaderna, när ljuset är som starkast och solen är uppe som längst. Bäst gör du i att förvara flaskorna i ett mörkt utrymme, där en vinkyl eller ett vinlagringsskåp med en solid dörr är optimalt. Men om min vinkyl eller mitt vinlagringsskåp har en glasdörr då? Ingen fara, se bara till att glaset är UV-skyddat och att skåpet inte står i direkt solljus.

Se upp för värmeslag

Inget vin mår bra av att förvaras där det är för varmt. Vin, som inte ska avnjutas inom den närmsta tiden, bör förvaras i lagringstemperatur på mellan 12-14 grader. Kort och gott, för att vin ska må bra bör temperaturen den förvaras i vara konstant och stabil. Att gå från en kall och regnig sommar till en varmare tider är alltså inte det bästa för ditt vin.  Hur skyddar man då vinet mot värmeslag? Jo, om du har en vinkyl eller ett vinlagringsskåp så har du lösningen till ditt problem. Här skyddas vinerna under såväl heta somrar som kalla vintrar. Har du inte ett vinlagringsskåp eller en vinkyl bör du försöka hitta ett utrymme som håller en någorlunda jämn temperatur (12-14 grader) året om, kanske har du ledigt utrymme i en sval källare? Tänk dock på att en källare inte blir en vinkällare bara för du har vinflaskor som förvaras där. Förvarar du dina viner i en källare med jämn temperatur så skyddar du vinflaskorna mot värme och temperatur. Dock utsätts vinet fortfarande för felaktig fuktighet, vibrationer och lukt – faktorer som är minst lika viktiga som värme och solljus för att du ska få ut bästa möjliga upplevelse av ditt vin.

Ha en trevlig fortsatt sommar!

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *