Att laga mat på ett roterande spett är både praktiskt, roligt och ser proffsigt ut. Användningsområdet är brett och fungerar både till vardag och fest. Hemma i ungen är mellanstora fåglar som kyckling och kalkon närmst till hand, men på en större utegrill kan man även laga större djur som gris.

Rotisserie är en av världens äldsta tillagningsmetoder och har funnits sedan man lagade mat över öppen eld. Det finns många fördelar med att använda ett rotisserie, den främsta är att du sprider värmen jämnt över det som du vill tillaga.  Om du har över och undervärde i din ugn så får såklart vissa delar mer värme än andra, men genom att låta spettet rotera får du en jämnare fördelning.

Det finns fler fördelar en så och en av dem är att köttstyckets fett hela tiden rinner ur. Detta gör både att du får en magrare rätt och att du slipper att köttstycket ligger i sitt eget fett – vilket i sin tur ger ett krispigare skin! Precis som med alla ungslagade rätter ska du såklart ta tillvara på köttsaften som rinner ut för att laga sås på!

Att laga mat med rotisserie är väldigt enkelt, vilket såklart är en klar fördel. Kycklingen, kalkonen eller det som ska tillagas fästs på ett spett vilket sedan fästs i ugnen. Spetten är gjorda med en ”gaffel” som verkligen håller fast köttstycken, så att det säkert följer med runt. Som vanligt när det gäller inställningar finns inget facit, du kan själv laborera fram tider och hastigheter som just du tycker passar bäst.
Lycka till!

Tips för nybörjaren:

• Du vill ha ditt roterande grillspett så balanserat som möjligt, annars blir det jobbigt för dragmekanismen att rotera spettet. Försök sätta spettet ” i tyngdpunkten”.

• Håll en hastighet på 3-6 varv per minut. Tumregeln är att större djur tillagas långsammare.

• Tillagningstider är ungefär desamma som för annan man som ska lagas i ugn – T.ex. 1-1,5 timmar för en helstekt kyckling

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *