Att rött vin passar till kött och vitt vin till fisk har varit lite av en oskriven regel. Men går det att kombinera ett rött vin till torsk och vitt vin till kött? Absolut! Genom lite grundläggande kunskaper i grundsmakerna kan du enkelt kombinera ditt favoritvin med den maträtt som du gillar bäst och därigenom få en komplett måltid. 

Att kombinera ett gott vin tillsammans med en god bit mat kan vara väldigt svårt – vad passar egentligen bra ihop? Ofta fokuserar man sig blind på vinets färg och kopplar rött vin till kött och vitt vin till fisk, vilket i och för sig funkar bra, men det finns andra sätt. Istället för att titta på vinets färg kan ett tips vara att se till vinets smaker och din måltids huvudsmak. För att göra det hela lite enklare – fokusera på grundsmakerna i både vinet och maträtten!

En gyllene regel är nämligen att söta viner passar till söt mat, sura viner passar till sura måltider, men akta er för att kombinera ett vin med mycket beskhet till en besk måltid – det passar inte alls bra ihop! En söt måltid, exempelvis en söt dessert, passar väldigt bra till ett sött vin, så som exempelvis ett dessertvin. Sötman i maten ”slår ut” sötman i vinet och på så sätt lyfts vinets andra smaker fram. Samma sak gäller för syrliga viner och måltider men inte för besk och kryddstark mat.

Varför är det så? För att svara på det tittar vi på de vanligaste grundsmakerna, en och en:

Grundsmakerna

Sötma

Som tidigare nämnt, neutraliserar en söt måltid sötman i ett sött vin, men framhäver vinets övriga smaker. På så sätt balanseras sötman i maten och vinet på ett bra sätt. En söt maträtt framhäver det röda vinets sträv- och bitterhet samt det vita vinets syra. Vad kombinerar man då ett riktigt sött vin till? Riktigt söta röda viner, så som dessertviner, gör sig bäst till desserter och ost. Medan ett mjukt och bärigt rött vin gör sig bra till kyckling, fläskkött eller grillad fisk. Vidare passar ett riktigt sött vitt dessertvin bra till färska bär, frukter, ost samt ank- och gåslever. Medan ett friskt och fruktigt vitt vin passar bättre till kokt fisk- och skaldjur, pasta, kyckling, charkuterier och mildare ostar.

Förslag på söta råvaror: söta frukter, skaldjur, majs, ärtor, morötter, potatis.

Syrlighet

En syrlig maträtt, där exempelvis citron är väldigt framträdande, tar bort det mesta av det vita vinets syrlighet och mildrar det röda vinets strävhet. På samma sätt bidrar ett syrligt vin till att mildra beska toner i maten. På samma sätt som med sötma blir ett syrligt vin + en syrlig maträtt = en komplett måltid med en balanserad syra. Syra i maten gör generellt att drycken känns sötare, mindre frisk, mindre sträv och mindre besk. Det är därför som räkor och citron passar bra till ett syrligt vitt vin.

Förslag på syrliga råvaror: syrliga frukter, mjölkprodukter, vinäger och ättika.

Sälta

Sälta i maten mildrar och/eller tar bort syrligheten i vita viner samtidigt som det mildrar strävheten i röda viner. Därmed upplevs vinet ofta som fruktigare till en saltare maträtt. För mycket salt i en måltid kan dock vara svårt att kombinera till vin, rött som vitt. Om du upplever att din måltid är för salt kan du alltid balansera upp måltiden med syra och sötma för att lättare kunna kombinera måltiden med det vinet som du föredrar.

Förslag på salta råvaror: salt (i alla dess former), bacon, grönmögelostar och fisk.

Beskhet

En besk måltid ökar beskheten och strävheten i röda viner. För att minimera strävheten kan man tillföra rätten mer syra i form av exempelvis citron eller sälta i form av salt. Vita viner passar dock generellt bättre till en rätt med mycket beskhet. Ett beskt vin, å andra sidan, förstärker kryddsmaker och eventuellt bittra smaker i maträtten. De tar även bort en del syrlighet.

Förslag på beska råvaror: ruccola, choklad med hög kakaohalt, timjan och persilja.

Finns det mat som inte går att kombinera med vin?

Ja, det finns det, eller i alla fall som försvårar kombinationen. Problemet är ofta när maträtten har för mycket av någonting. Exempelvis om råvarorna är för rökta, för söta, för kryddiga, för salta eller för feta. För att på bästa sätt kombinera det med ett gott vin kan det därför vara ett bra tips att försöka balansera upp smakerna i måltiden med hjälp av salt, sötma eller syra.

Öva dig i grundsmakerna

Det bästa sättet för att komma fram till vilka viner som passar till vilka måltider är att testa dig fram. En bra övning är att testa olika viner till olika grundsmaker och notera skillnaden på smakerna:

1. Välj tre viner: ett ekfatslagrat vitt vin (t ex en klassisk chardonnay), ett halvtorrt vitt vin och ett rött vin.
2. Lägg upp lite socker, en klyfta citron och lite salt på en tallrik.
3. Prova vinerna ett och ett i dess naturliga form. Prova sedan vinerna igen, men med de olika smakerna i munnen (en smak åt gången). Notera hur grundsmakerna förändrar smaken på vinerna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *