Om du står inför beslutet att införskaffa en ny spis så har du säkert också haft funderingar på huruvida du ska välja en gasspis eller induktionshäll. Att tillaga mat över eld såsom på en gasspis är bland de äldsta sätten vi har berett mat på, medan induktionshällar är en nymodighet i sammanhanget. Hemmakompaniet, tillsammans med Myrangecooker.se, hjälper dig att reda ut vad som är viktigt att tänka på!

I denna guide kommer vi fokusera på spishällar, inte ugnar. Detta då de allra flesta ugnar levereras med el, även om hällen är i gas.

Värmen

Att få vällagad mat är såklart huvudmålet med en spis, och både el och gas gör jobbet väldigt bra. Värmen kommer snabbt när du ändrar reglagen (till skillnad från gamla traditionella spisplattor där värmen kommer först efter några minuter). Många menar på att gas är ännu snabbare än induktion. Detta är oftast en fråga om inställning på spisen, olika spisar har olika effekt, men gas är i allmänhet sett som alternativet för dig som vill ha riktigt hög effekt.

När det kommer till avsvalning så är gas något bättre. Den yta som kastrullen/grytan har mot hällen är mindre och så fort du minskar värmen minskar därmed också all värmetillförsel. Eftersom induktionshällen självt har en viss värme i sig svalnar inte en gryta på den fullt så fort.

Vissa upplever även att det är svårt att nå låga stabila låga temperaturer på gas, man kan helt enkelt inte få saker att sjuda långsamt på lägsta värme. Även detta är en fråga om inställning på en gasspis, men en induktionsspis klarar alltid detta.

Det är även värt att nämna att kastrullens/grytans öron blir väldigt mycket varmare på en gasspis då värme från gasen ”läcker” upp och värmer öronen. Hela tillagningsplatsen blir faktiskt varmare av detta, men det märks mest i kastrullöronen där du oftare får ta kastrullerna med grytlappar.

Kastrullerna

Eftersom induktion bygger på magnetiska fält måste man också ha magnetiska grytor. Gjutjärn och stål fungerar t.ex. medan aluminium och glas/keramik inte fungerar. På gasspisen fungerar allt, så på detta område är det klar fördel för gasspisen.

Ytterligare en fördel för gasspisen är att man inte har samma behov av jämnt underlag på kastrullen. En kastrull som har blivit lite krum i botten fungerar bättre på gas än induktion. En wookpanna, vilken ju är helt kuperad, fungerar såklart inte alls på induktion, så har du förkärlek för wook bör du helt klart gå med gas!

Praktiska aspekter

Matlagning innefattar ju även en hel del praktiska aspekter. Rengöring är en av dem. Då induktionshällen är helt slät så är det väldigt mycket lättare att rengöra. Å andra sidan är ytan mer känslig för saker som bränner fast eller gör märken (om du tappar en kastrull), så det gäller att väga enkelhet mot behovet av att ha en fin yta här.

Om du inte har gas indraget i hemmet blir en praktisk aspekt att du måste använda gasolflaskor som ska bytas då och då. Det är dock relativt få byten som faktiskt måste göras. En ”medelfamilj” förbrukar ca 2-4 st 11 kilostuber gas om året, så man behöver inte byta oftare än ungefär en gång i kvartalet. Ha alltid en extra tub hemma så att du inte plötsligt står utan gas!

Säkerhet

Gas väcker hos många en hel del säkerhetstankar. Även om det såklart är bra att ha respekt för gasen ska man betänka att det väldigt få olyckor som orsakas av gas. De flesta spisar idag har säkerhetsspärrar så att det inte kan läcka ut gas om inte plattan är på. Gasoltuber är byggda så att de inte exploderar (även om de såklart brinner ordentligt). Om man inte slarvar ordentligt vållar gas inte några problem.

Känslan

En inte helt oväsentlig aspekt är känslan. En gasspis har ofta ett maffigt och traditionellt intryck som många gillar. Att spisen ser bra ut i köket är ju inte helt oväsentligt. Att laga mat som proffsen (de flesta proffskockar använder gas) kanske även det ger dig extra krafter i köket. Induktionshällen å sin sida ger ett väldigt cleant och avskalat intryck.

Sammanfattning

Både gasspisen och induktionsspisen är väldigt bra spisar rent matlagningsmässigt. Kanske kan man säga att gasen väger över lite när det kommer till matlagning och induktionen lite när det kommer till de praktiska aspekterna. I slutändan gäller det att känna efter vad man tycker är viktigast och välja därefter!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *