Att använda vin i sin matlagning är ett bra sätt att förhöja upplevelsen av det du tillagar och det finns många olika sätt att göra det på. Vi går igenom det viktigaste du behöver veta för att hantera ditt vin, inte bara när det ligger i glaset, utan även när det ska hällas i kastrullen.

Först och främst kanske man ska ställa sig frågan varför man egentligen ska ha vin i maten. Självklart finns det inget annat ändamål än att det ska smaka gott. Själva vinet är ofta väldigt smakrikt i sig och dessutom är alkoholen en smakbärare som förhöjer smaken av det du tillagar. Det finns rätter där vinet är själva huvudingrediensen, såsom röd- och vitvinssås och det finns rätter där vinet bara är en liten del av det hela. I slutändan är det bara din egen fantasi som sätter gränserna. du behöver inte laga några avancerade rätter för att vin ska komma till sin rätt, utan en skvätt rödvin passar i såväl en köttfärssås som i mer avancerade helgmåltider.

Rött vin används oftast i kötträtter såsom coq au vin och boeuf bourguignon. Vad man är ute efter är den klassiska rödvinssmaken, och då den är dominant i sin natur gäller det att inte vara för snabb på flaskan. När det kommer till vitt vin så är det framför allt syran som tränger igenom, varvid man kan behöva vara försiktig om rätten har mycket syra i sig från övriga ingredienser, såsom citron eller creme fraiche.

Vilket vin ska man använda?

Ofta är det att rekommendera att använda ett vin som liknar det du har tänkt dricka, då du skapar en ”brygga” mellan själva maträtten och drycken. Det går dock väldigt bra att använda en billigare variant i matlagningen, eftersom dess hela smak och doftspektra såklart inte gör sig tillkänna i en maträtt. Alkohol förhöjer smaken av maten, varvid det är bättre att använda riktigt vin än matlagningsvin.

Hur varmt ska vinet vara när jag blandar det i maten?

Värmen på vinet har ingen direkt smakpåverkan, men det kan vara smart att ha det i rumstemperatur ungefär, då hela din gryta blir väldigt kall om du häller på mycket kallt vin på en gång.

Kokar alkoholen bort?

Alkohol dunstar vid 78 grader, men givetvis försvinner inte allt på en gång. Hur långt tid det tar att koka bort all alkohol går inte att säga utan beror på flera olika parametrar. Räkna med att det alltid blir lite alkohol kvar när du lagar mat.

Hemmakompaniets tips på vinrätter

Coq au vin – En klassisk rödvinsrätt som kan göras i flera varianter.

Pasta med vitlöksfrästa räkor och vin – Vitt vin passar ofta bra med fisk och skaldjursrätter, såsom denna räkpasta.

Kantarellrisotto – Få rätt balans i rätten genom att mixtra med mängden buljong och vitt vin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *