Gillar du det lantliga köket eller föredrar du kanske ett kök som är mer av modern karaktär?  Lantliga- och moderna kök är nämligen de starkaste kökstrenderna just nu. Även om stilarna skiljer sig kraftigt åt har de en sak gemensamt – gasspisen! Tillsammans med www.myrangecooker.se reder vi ut den nya spistrenden!

15 % av svenskarna har redan, eller planerar, att renovera sitt kök i år. Köket har på senare tid fått en allt större betydelse i våra svenska hem. Idag är köket inte bara ett rum att laga mat i, det är ett rum där man umgås! Förutom det lantliga och moderna köket har även det industriella köket kommit starkt. Gemensamt för trenderna är att det gärna får synas att man älskar att laga mat. Detta görs bäst genom en elegant gasspis i sitt kök!

Den första gasspisen skapades 1830 av företaget Falcon. Skaparen var William Flavel, son till företagets grundarfamilj. En gasspis kännetecknas av att den är bredare, har plats till två eller fler ugnar och ett större antal gasbrännare. Dagens gasspisar går dock även att få med keramisk häll eller induktionshäll – allt för att passa just ditt behov!

Vilken spisstil passar mig?

Liksom det finns köksstilar, finns det spisstilar. Stilar på gasspisar kan fördelaktningen delas in i fyra kategorier engelsk, fransk, italiensk och modern.

En gasspis i engelsk stil känner du igen på dess runda och mjuka former. Denna spis ses ofta i kök med lantlig karaktär, där spisen gärna står i centrum. En fransk spis känner du igen på den avskalade designen och de rena linjerna. Franska gasspisar har ofta bortstade ytor i krom och stjärnformade reglage. Den italienska spisstilen kännetecknas vidare av elegant design med detaljer i krom eller mässing. En gasspis i modern stil är ofta hårdare, har raka linjer och ses ofta i rostfritt stål.

Risker med gasspis?

Dagens gasspisar är väldigt säkra och det sker få olyckor. De nya gasspisarna har, nästan alltid, ett säkerhetspåslag vid vredet som gör att en gnista tänds vid brännaren. När gnistan är på kan man sätta på gasen och när gasen släpps ut bränns den direkt av gnistan. Du kan alltså inte råka glömma gasvredet på och få ut gasen i rummet. Man ska dock, självklart, alltid vara försiktig med gas och vill du slippa gashällen helt finns det andra alternnativ! Vill du läsa mer om vad som kan vara bra att tänka på inför köpet av en gasspis? Klicka här!

Köket år 2014 ska vara personligt

Oavsett vilken köksstil, eller vilken form av spis du inreder ditt kök med ska köket år 2014 vara personligt. Inred ditt kök med snygga detaljer som ger köket karaktär så som en gasspis, vinkyl, personliga fotografier eller annat som gör ditt kök till en oas att trivas i!

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *