Vita viner passar sig väldigt bra under sommarmånaderna. På marknaden för vitvinsglas finns det flera olika varianter av vinglas att välja bland och det är inte alltid helt lätt att veta vilket glas som passar till vilket vin. Storleken på vitvinsglasets kupa och mun kan exempelvis ha stor betydelse för hur det vita vinet smakar och upplevs.  

Vitvinsglasets utformning

Ett vitvinsglas kännetecknas av att det är mindre och mer U-format än ett rödvinsglas, kanterna är ofta rakare och inte så välvda. Ett vitvinsglas har också en mindre mun än ett rödvinsglas. Detta för att framhäva det vita vinets varsamma smaker och för att bättre bevara vinets temperatur. Ett mer kompakt vinglas ger nämligen mindre plats för omkringliggande luft och därmed bevaras temperaturen bättre.

Det U-formade vitvinsglaset kan ses som ett standardglas för vita viner. Vidare finns detta standardglas i två varianter, ett för äldre och ett för yngre viner. Då vinglas, generellt sett, är utformade efter hur vinet ska hamna på tungan är det också detta som skiljer standardglasen ifrån varandra.  Ett yngre vin ska riktas mot tungans spets och sidor för att dess fullständiga smaker ska framhävas.  Därmed passar ett vitvinsglas med något större mun bättre till denna typ av vin. Ett äldre vin ska däremot riktas mot slutet av tungan och vid sidorna för att dess smaker ska betonas. Till detta passar därför ett vitvinsglas med något snävare öppning och mun.

Kupans storlek har betydelse

Förutom storleken på vitvinsglasets mun kan även storleken på vitvinsglasets kupa påverka hur det vita vinet upplevs. Kupans storlek påverkar nämligen hastigheten av oxidationen i vinet. Ju större kupa, ju snabbare oxidation.
Ett vitt vin med flera varsamma smaker, så som en Sauvignon blanc, avnjuts med fördel ur ett vitvinsglas med en mindre kupa och mun då oxidationen lugnas ner och smakerna bevaras.

Ett vitt vin med fyllig smak, så som en Chardonnay, upplevs däremot med fördel ur ett vitvinsglas med större och bredare kupa. Detta då kupans storlek och den ökade oxidationshastigheten förbättrar en fyllig Chardonnays smak och arom.

Vill vi fördjupa oss ytterligare finns det vitvinsglas speciellt utformade för olika druvor och vindistrikt. Vin smakar annorlunda beroende på vilken typ av glas du dricker vinet ur och då varje vin har en specifik smak och karaktär finns det tämligen obegränsat med olika vinglas att välja bland. Att köpa vitvinsglas som är anpassat för varje druva och vindistrikt kan därmed bli en kostsam historia.

Testa gärna själv och se hur smakerna förändras och upplevelsen blir annorlunda beroende på vilket glas du avnjuter ditt vin ur. En upplevelse är dock högst personlig och i slutändan ska du såklart välja det vinglas som, enligt dig, passar bäst till det vin du vill avnjuta eller bjuda på. När du köper vitvinsglas kan det dock vara bra att ha glasets kupa och mun i åtanke. Generellt kan sägas att fylligare vita viner så som de som gjorts på druvan Chardonnay eller Gewürztraminer bäst avnjuts ur ett vitvinsglas med större kupa. Vita viner av druvorna Sauvignon blanc, Chenin blanc eller Riesling, gör sig däremot bättre i ett vitvinsglas med mindre kupa och mun.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *