Du ska precis investera i ett vinlagringsskåp och funderar över eventuella tillbehör som du skulle behöva. Vad finns det för tillbehör till vinlagringsskåp och vilka skulle man behöva investera i? Det ska du få svar på i denna artikel.

När man köper ett vinlagringsskåp idag levereras det oftast som ett komplett paket (med hyllor och annat) så att du ska kunna bruka produkten på ett korrekt sätt från dag ett. Med detta sagt kan man (om man vill) komplettera sitt vinlagringsskåp med exempelvis extra hyllor – vilket är den populäraste produkten i tillbehörsväg för en person som just investerat i ett vinlagringsskåp. Det finns olika hyllor att välja mellan på marknaden idag och för att förenkla det något har vi här valt att dela upp de olika varianterna i tre olika kategorier; Allround-hyllor, kombi-hyllor och presentationshyllor.

Bild: Exempel på en allround-hylla.

Extra hyllor till vinlagringsskåpet

En allround-hylla är en hylla som bäst lämpar sig hemma hos en person som tänkt lagra både vin och champagne, och som har flera olika sorters flasktyper i sin samling. Denna hylla är inte optimalt anpassad för att passa en specifik typ av flaska, utan fungerar faktisk bra till de allra flesta. Letar du dock efter en robust hylla som ska passa för en specifik flaska, då är en kombi-hylla att föredra. Denna typ av hylla är ofta lite tjockare än andra hyllor då den är formad för att passa en flasktyp på ena sidan och en annan flasktyp på den andra sidan (den vanligaste kombinationen är Bordeaux och Bourgogne). En stor fördel med en kombi-hylla är att flaskorna verkligen ligger stabilt tack vare flasktyps-formen i träet!

Bild: Exempel på en utdragbar kombi-hylla.

I den sista kategorin av olika hylltyper hittar vi presentationshyllan. Denna hylla passar perfekt om man vill exponera sina viner och hyllan brukar göra sig bäst om man kombinerar skåpet med en glasdörr, istället för en solid dörr (vanligtvis ett multifunktionslagringsskåp). En presentationshylla är tilltalande för ögat men tar mycket plats i skåpet, vilket man bör ha i åtanke innan man investerar i en.

Sist kan vi också nämna att man även kan investera i rälsar till samtliga hyllor. Rälsar placeras oftast under en hylla och gör att du enkelt kan dra ut och in hyllan för att se vilka viner som finns på just det hyllplanet. Det kan vara bra att tänka på att inte ha för många hyllor på räls då rekommendationerna är att endast placera ett lager vinflaskor på en hylla med räls (detta för att det inte finns något kantskydd på sidorna som ”stoppar upp” om flaskorna eventuellt skulle börja röra på sig).

Bild: Exempel på en utdragbar presentationshylla.

Kolfilter och lavastenar

Det finns även andra tillbehör på marknaden som exempelvis; kolfilter och lavastenar. Kolfilter brukar generellt komma komplett tillsammans med det vinlagringsskåp som man köpt. Kolfilter hjälper skåpet att rena luften från odör och bör bytas efter ett tag för att det ska fungera på ett korrekt sätt. Tillverkarna brukar rekommendera att man byter kolfilter varje år, men hör alltid med en återförsäljare för specifik information.

Lavastenar* brukar inte ingå vid köp av ett vinlagringsskåp, men vill man vara på den säkra sidan och ge sina favoritflaskor lite extra kärlek i rätt miljö så är lavastenar ett måste!

Bild: Förvara många flaskor på en robust kombi-hylla.

Inköpstips till den som tänkt köpa ett vinlagringsskåp

Det som man eventuellt skulle kunna tänka på inför sitt köp är att välja ett vinlagringsskåp som rymmer minst 100 flaskor mer än vad man har i sin samling idag. Av erfarenhet brukar samlingen växa efter att man investerat i ett skåp och känner man att enheten eventuellt skulle kännas för stor, kan man komplettera med extra hyllor för att på så vis fylla ut och skapa struktur genom att fördela liknande flasktyper, årgångar eller druvsorter på olika hyllplan.

*Lavastenarnas funktion är att se till att hålla vinlagringsskåpet på en korrekt luftfuktighetsnivå (brukar variera mellan 50-70 procent) och om skåpets nivåer skulle sjunka under detta kan man alltså placera ut lavastenar på ett specifikt område i skåpet för att få dem att absorbera vätskan i skåpet och på så vis öka luftfuktigheten.

Länkar:

Köp vinlagringsskåp på Vinkylen >>
Köp vinlagringsskåp på Hemmakompaniet >>
Köp till extra hyllor till ditt vinlagringsskåp här >>
Köp lavastenar och kolfilter här >> 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *