Många av våra nyhetsbrev har handlat om vin och hur man lagrar detta bäst. I detta nyhetsbrev håller vi oss kvar vid ämnet lagring, men ändrar fokus till cigarrer. Peter Holm som driver det eminenta cigarrforumet cigarrprat.se guidar oss igenom vad man bör tänka på vid lagring av cigarrer.

Rätt värme och luftfuktighet är A och O

Fört och främst, hur ska en cigarr lagras optimalt? Peter berättar att fuktighet och temperatur är de två faktorer som är viktigast, där den optimala lagringsmiljön för en premiumcigarr är 65-70% luftfuktighet  och en temperatur på ca 20 grader.

En cigarr som förvaras fel tappar tyvärr sina egenskaper fort. Förvaras den för torrt så har den tappat 10-30% av sin fukthalt redan inom något dygn. När cigarren är för torr finns det risk för att de små ”blåsor” med tobakens aromämnen torkar ut varvid smaken går förlorad. Om inte det vore nog så brinner en torr cigarr för fort, vilket ger en varm rök och bitter smak. Vid en för hög fukthalt så är istället problemet att cigarren möglar, vilket även det förstör cigarren. En luftfuktighet på 65-70% är alltså att föredra!

Även värmen ska ju hållas på rätt nivå, och kan man inte hålla en temperatur på runt 20 grader så är det bättre med något kallare än något varmare. En svalare förvaring för dock med sig att mognadsprocessen, vilket kan vara väl värt att notera.

De tre komponenterna i en humidor – Låda, fuktare och hygrometer

Hur ska man då förvara sin cigarr för att uppnå rätt luftfuktighet och temperatur? Om man ska köpa en cigarr bara några dagar innan nyårsfesten går det bra med en tät plastpåse, men vid längre förvaring heter lösningen humidor. Det finns mängder av varianter av humidorer, där baskonstruktionen är någon slags låda, fuktare samt hygrometer (alltså en fuktmätare).

Själva lådan kan se ut på många olika vis, och det som oftast skiljer lådorna åt är materialvalet. Glas, metall och plast är bland de material som förekommer. Det som fungerar alltra bäst ur lagringssynpunkt är emellertid trä. Detta då träet i humidoren mättas till samma fukthalt som cigarrerna och därmed fungerar som en buffert för fuktigheten. Lådan får alltså en bättre förutsättning att hålla en jämnare fukthalt även om man skulle lyfta på locket lite för ofta. Utöver detta finns massor av detaljer och designer för att få lådan att se ut som man vill, vilket ju även det kan vara trevligt.

Det finns tre typer av hygrometrar (alltså fuktmätare) som är vanligare än andra. Analog bimetallhygrometer är den billigaste varianten. Ofta med en felvisning på upp till 30 % eller mer. Analog hårhygrometer har funnits sedan 1600-talet och bygger på ett syntetiskt ”hår” som varierar i längd med fukthalten. Denna typen av hygrometer är ofta något mer påkostade och mer exakt i sin mätning. Numera börjar dock digitala hygrometrar bli vanligare. Prisvärda, enkla och noggranna. De dyraste varianterna, oavsett typ, brukar gå att kalibrera. Ett såkallat ”salttest” kan svara på hur mycket din hygrometer visar fel, och detta bör man egentligen göra med alla hygrometrar man ska använda för cigarrförvaring.

Sist men inte minst så finns det även ett antal olika modeller av fuktare. I billigare varianter innehåller fuktaren ett material som absorberar vattnet man fyller på med. Eftersom vattnet strävar efter att mätta volymen i humidoren så skulle fukthalten alltd nå 100 % utan något som kontrollerar och reducerar fukthalten till ca 70 %. Tidigare blandade  man propylenglykol i vattnet för att nå den effekten. Om humidoren levereras med en speciell ”humidorvätska” så är ofta den aktiva substansen propylenglykol. På senare tid har det blivit vanligare med fuktare med ett kemiskt dopat material som absorbator. Det går att beställa för en bestämd fukthalt, t.ex. 65, 70 eller 75 %. Sedan fyller man bara på med destillerat vatten.

Avslutningsvis

De som är inne i vinlagring kanske funderar på om regeln att undvika UV-ljus gäller även för humidorer. Ja, säger Peter, och menar på att solljus är dåligt både på grund av värmen och UV-ljuset. Cigarrerna bör alltså skyddas från solen, både på grund av värme och UV-ljus.

Svårare än så är det inte att lagra, lagra sina cigarrer, även om det såklart finns en uppsjö av tips och tricks på cigarrprat.se för den som vill fördjupa dig mer! Ni är såklart som vanligt välkomna att höra av er till oss på nyhetsbrev@hemmakompaniet.se för frågor!

Några snabba tips från cigarrexperten Peter Holm:

Ha gärna många cigarrer i din humidor. Dessa fungerar nämligen som en buffert som gör att en jämn fukthalt lättare behålls. En ”tom” humidor med stor fri luftmängd kommer att variera mer i fukthalt, så välj en humidor som är rätt i storlek för ditt antal cigarrer.

Det är helt ok att blanda olika typer av cigarrer såsom clare, manudro, oscure o.s.v. i samma humidor, de tar inte smak av varandra. Har man en tillräckligt stor humidor kan man ändå försöka gruppera samma cigarrer i samma fack för att undvika ens lite smakväxling. Smaksatta cigarrer ska man helst inte blanda i samma humidor.

Tänk på att en humidor inte har värme/kyl –aggregat som t.ex. en vinkyl – Ställ den alltså på en plats där temperaturen är jämn och nära 20 grader.

Det finns myter om att man ska förvara sina cigarrer i frysen. Visst, handlar man sina cigarrer från mer ”tveksamma” leverantörer på nätet så är frysen i några dygn ett sätt att ta död på ev. tobakslarver som kan gömma sig i cigarrerna. Längre förvaring torkar dock ut cigarren och kommer med säkerhet att förstöra den.

Köp din humidor och accessoarer på Hemmakompaniet.se

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *