Serveringsvinkylar har blivit allt mer populära, och idag finns det flera olika storlekar och modeller att välja mellan på marknaden. Att bygga in en vinkyl har blivit minst lika populärt som att investera i en, men att inte följa installationsanvisningarna kan kosta en dyrt. En felaktigt använd enhet går sällan att få garanti för. Med andra ord är inte alla vinkylar på marknaden anpassade för att byggas in – läs vår artikel och få tips på vad du bör veta innan du bygger in en vinkyl!

Idag finns det tre olika typer av serveringsvinkylar på marknaden; fristående-, inbyggbara- och integrerbara vinkylar. Syftet med de fristående vinkylarna är att placera dem just fristående – alltså inte tätt intill något annat. De fristående vinkylarna ska helst ha ett utrymme på ca 10 cm runt om alla sidor, och stå helt fritt baktill. De inbyggbara- och integrerbara vinkylarna är dock två enheter som är specifikt tillverkade för att klara av att bli inbyggda under exempelvis köksbänk, alternativt integreras helt i ett högskåp.

Vad behöver man tänka på innan man bygger in en inbyggbar vinkyl?

En inbyggbar vinkyl är tillverkad på ett sätt som gör att den tål att byggas in under exempelvis köksbänk och liknande. Enheterna är ofta försedda med ventilation undertill (vid sockeln), vilket gör att de kan stå tätt utan att överhettas. De inbyggbara vinkylarna kan man enkelt installera själv om man är lite händig – var dock noggrann med att justera enheten så att den står helt rakt. Skulle enheten stå snett kan det uppkomma underliga ljud (exempelvis skallrande hyllor och liknande).

Exempel på en inbyggbar vinkyl under köksbänk.

Vad behöver man tänka på innan man bygger in en integrerbar vinkyl?

Många som planerar att investera i ett nytt kök ser mervärdet i en integrerbar vinkyl. Denna enhet har ventilation baktill och måste ha en ”luftcirkulation” för att inte överhettas. Placerar man exempelvis vinkylen i ett högskåp måste man se till så att det finns ett ventilationsgaller nertill i högskåpet där luften kan komma in, samt ett ventilationsgaller upptill (och baktill) så att luften/värmen från vinkylen kan komma ut.

Att bygga in en integrerbar vinkyl kan vara lite mer komplicerat än en inbyggbar vinkyl, men är man händig och läser bruksanvisningen som medföljer, brukar detta inte vara något problem. Tänk även här på att vara noggrann med att justera enheten så att den står helt rakt!

En integrerbar vinkyl blir verkligen en snygg detalj i köket!

Måste man alltid följa rekommendationerna, eller kan man tänja på gränserna något?

Garantier och liknande kan vara svårt att få igenom om man inte följer rekommendationerna för den specifika enheten som man köpt. Bygger man exempelvis in en vinkyl fel, alternativt om man bygger in eller ställer en fristående vinkyl för tätt mot något annat, så kan det bli svårt att få rätt om den skulle gå sönder (garantin kommer förmodligen inte kommer att gälla). Ofta är de inbyggbara- och integrerbara vinkylarna något dyrare än de fristående vinkylarna, och det beror helt enkelt på att de är tillverkade för att klara av inbyggnad samt hålla i flera år framöver!

Fördelar och nackdelar med att bygga in?

Att bygga in en vinkyl blir ofta mycket snyggt och är en trevlig detalj i exempelvis köket. Dessutom sparar man plats i hemmet och värdet på ens hus/lägenhet kan öka. En nackdel kan vara att vinkylar, precis som kylskåp och liknande, kan ge ifrån sig ljud som för vissa kan uppfattas som störande (en subjektiv åsikt). En inbyggnar vinkyl kan av vissa uppfattas som att den låter högre än exempelvis en integrerbar vinkyl. Detta beror till stor del av att en inbyggbar har utblås undertill, medan en integrerbar har utblås baktill (och omsluts av den övriga köksinredningen) vilket gör att den kommer uppfattas som tystare, även om enheterna har samma ljudnivå.

Några viktiga råd till dig som tänkt bygga in en vinkyl:

– Om köket ännu inte är byggt – se ut alla vitvaror innan så att du vet mått m.m. redan från början! Standardmåtten för samtliga inbyggbara vinkylar är; 15, 30 och 60 cm breda.

– Inbyggbara- och integrerbara vinkylar är generellt lite dyrare. Är dock ditt syfte att bygga in en vinkyl – se till att investera i en enhet som är ämnad för just det ändamålet!

-Vänd dig till återförsäljare som gärna hjälper dig och svarar på alla dina frågor om du känner dig osäker inför ditt köp.

– Läs bruksanvisningen som medföljer!

Relaterade artiklar på blogg.hemmakompaniet.se:

Vinkylar vs. Vinlagringsskåp – lär dig skillnaden!
Serveringstemperaturer för vin

Köp vinkyl:

Vinkylen.se
Hemmakompaniet.se

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *