Inför sommaren passar vi på att testa dina kunskaper med 10 frågor. Under ett halvår har vi skrivit och publicerat artiklar om allt från vindefekter till vinlagringsskåp, och vi hoppas givetvis att du lärt dig mycket! Nedanstående frågor har vi baserat på tidigare artiklar från blogg.hemmakompaniet.se och svaren hittar du i våra artiklar, samt längst ner på denna sida. 

Vi på Hemmakompaniet och Vinkylen vill också passa på att önska alla våra kunder och läsare en trevlig sommar. Lycka till med vårt sommarquiz!

 

1.      Vad är skillnaden mellan ett vinlagringsskåp och ett multifunktionslagringsskåp?

A)     I ett vinlagringsskåp lagrar du vin i ett multifunktionslagringsskåp kan du både lagra och se servera vita och röda viner vid korrekt serveringstemperatur.

B)     Ett multifunktionslagringsskåp är ofta ett mindre skåp än ett vinlagringsskåp.

C)     I ett multifunktionslagringsskåp lagrar du vin i ett vinlagringsskåp kan du både lagra och servera vita och röda viner vid korrekt serveringstemperatur.

 

2.      Vilka två defekter är vanligast i vin?

A)     Efterjäsning och oxidation.

B)     Korkdefekt och ättiksyra.

C)     Korkdefekt och oxidation.

 

3.      Nästan hälften av Systembolagets årförsäljning av » ja, vadå « säljs under december månad?

A)     Mousserande vin.

B)     Champagne.

C)     Starkvinsglögg.

 

4.      Vilka två druvsorter rekommenderar Ahmet Becarevic för vinodling i Sverige, på friland i Skåne?

A)     Dolcetto och Riesling.

B)     Rondo och Solaris.

C)     Solaris och Muscat of Alexandria.

 

5.      ”Stabil och konstant temperatur”, ”Inga vibrationer” och ”Totalt mörker” är 3 av de 5 gyllene regler för lagring av vin i ett vinlagringsskåp. Vilka är de andra två?

A)     ”Korrekt luftfuktighet” och ”Ren, luktfri lukt”.

B)     ”Korrekt luftfuktighet” och ”Tyst skåp”.

C)     ”Hyllor i trä” och ”Ren, luktfri lukt”.

 

6.      Hur många viner bör man prova per gång vid en vinprovning?

A)     2-3 stycken per gång.

B)     4-5 stycken per gång.

C)     6-7 stycken per gång.

 

7.      Vid vilken temperatur rekommenderar Christina Nordin Cumtell att man ska servera ett rött fylligt vin?

A)     8-12 grader.

B)     14-18 grader.

C)     16-20 grader.

 

8.      Vilka typer av serveringsvinkylar kan du köpa på Hemmakompaniet.se och Vinkylen.se?

A)     Inbyggbara och integrerbara serveringsvinkylar.

B)     Fristående och inbyggbara serveringsvinkylar.

C)     Fristående, inbyggbara och integrerbara serveringsvinkylar.

 

9.      Endast 3 druvtyper är tillåtna i Champagne, vilka då?

A)     Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier.

B)     Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Muscadelle.

C)     Semillon, Sultana och Bacchus.

 

10.   Vad innebär mognadsfällning?

A)     Det innebär att vinsyran i vinet har förenats med vinets kalium- eller kalciuminnehåll och bildat små kristaller i vinet.

B)     Det innebär att färgen i vinet klumpar ihop sig eller ser ut som stora flagor – ju äldre vinet är desto mer åt det bruna hållet blir vinet.

C)     Det innebär att vinet stått i rumstemperatur och kommit i kontakt med syre som gjort att det doftar gamla äpplen (påminner om äppelskrutt och kompost).

 

Rätt svar: 1 A, 2 C, 3 B, 4 B, 5 A, 6 B, 7 C, 8 C, 9 A, 10 B.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *