Vindefekter är kanske inte lika vanligt idag som det var förr, men de förekommer fortfarande. Defekta viner brukar man definiera som ”när något är fel och inte drickbart”. Ibland brukar man ta fel på defekter och vanliga skönhetsfel – vi lär dig skillnaden, åtgärder och tips på hur du kan lära dig att känna igen om ett vin är defekt.

Den vanligaste defekten som förekommer i vin är korkdefekt, och folk brukar reagera kraftigt på doften. Man ser ofta inte att det är något ”fel” på vinet, utan känner det på doften som brukar lukta ”möglig källare”. Vin med korkdefekt smakar lika illa som det doftar.

Ofta är det naturkorkar som orsakar problemet med korkdefekt i vin, men det kan även uppstå av flera andra anledningar. Vid tillverkningsprocessen kan bakterier och kemiska ämnen angripa naturkorkar.  Ett ämne som heter, Trikloranisol (TCA), kan ”fastna” i korkarna efter att de tvättats och kommer det i kontakt med vinet kan en enskild droppe förstöra ett helt fat vin.

En annan defekt som är vanlig är oxidation i vin. Vin oxiderar med tiden – vita viner får en mer en gul/brun färg och röda viner en mer brun färg. Ett vin som har oxiderat luktar gamla äpplen och påminner och äppelskrutt och kompost. Man ska helst undvika att dricka ett vin som oxiderat.

Oxidation uppstår när vinet kommer i kontakt med syre och en orsak kan vara att man misslyckats vid buteljering så att korken inte sluter tätt (dock är detta ovanligt). Även viner som lagras kan bli oxiderade, där är det extra viktigt att hålla koll på fuktighet i det utrymme som man lagrar (det gör detsamma om det är en vinkällare eller vinlagringsskåp).

”Det förekommer även andra defekter i vin, som ättiksyra eller efterjäsning – men korkdefekt och oxidation hör till de vanligaste idag.”

Man uppskattar att cirka 2-6 procent av allt vin som buteljeras med naturkork kan bli defekt. Men denna siffra är på väg neråt tack vare konkurrensen från exempelvis plastkorken (som inte är lika infektionskänslig som naturkork).

Om man har ett favoritvin som man dricker ofta brukar det också vara lätt att upptäcka om något inte riktigt skulle stämma. Vissa defekter kan dock vara svårare att upptäcka, men ju mer man provar desto skickligare blir man på att lära sig att känna igen om ett vin är defekt eller inte.

Om man misstänker att ett vin är defekt och om man har köpt det på Systembolaget, så kan man gå tillbaka med vinet.

”De flesta brukar snabbt känna igen exempelvis korkdefekter i vin på grund av den kraftiga doften, och har man väl känt doften en gång kan man bli känslig mot den.”

Som en del i mognadsprocessen kan fällningar förekomma i vin. Mognadsfällningar förekommer främst i röda viner och innebär att färgen i vinet klumpar ihop sig eller se ut som stora flagor – ju äldre ett vin är desto mer åt det bruna hållet blir vinet. Om man ska servera ett vin som man lagrat liggande kan man ta och ställa det upp ca 1 timme innan servering, detta bidrar till att ”sörjan” eller ”flagorna” lägger sig på botten av flaskan så att man slipper få det i glaset vid upphällning.

Vinstensfällning kan förekomma i alla viner, och i vita viner ser det ut som små kristaller eller glassplitter och innebär att vinsyran i vinet har förenats med vinets kalium- eller kalciuminnehåll. Genom att kyla vinet vid -4 grader kan man ta bort vinstensfällning, dock tappar vinet mycket smak och doft av detta. Vinstensfällning är absolut inget farligt.

Till sist några tips på hur man kan gå tillväga för att känna igen ett defekt vin:

–        Se till att dofta ordentligt på vinet!

–        Vissa viner behöver luftas (extra bra för viner med hög fruktsyra då de upplevs mindre sträva efter luftning).

–        Häll upp det vin du tänkt servera i ett glas och låt det stå en stund. Många äldre viner ser bra ut i flaskan, men kan reagera med syret när de hälls upp i ett glas. Är man osäker – gå tillbaka med vinet. Ett vin ska vara gott!

Mer om defekter: 

Systembolaget >> Är det fel på vinet?
Systembolaget >> När vinet luktar möglig källare! 
Vinkylen.se >> Dofta dig till defekter i vin med hjälp av ett vindoftskit från Aromabar 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *