Fler och fler börjar intressera sig för vinodling i Sverige. I Skåne finns det idag cirka 80 aktiva vinodlare. Har du själv ett stort intresse för vin och skulle vilja lära dig mer om bland annat vinodling finns det ett flertal kurser att gå. Tillsammans med Ahmet Becarevic, trädgårdsmästare och kursutbildare i vinodling, guidar vi dig genom några grundläggande frågor.

Går det att odla vin i hela Sverige?

Att odla vindruvor (för tillverkning av vin) på friland går inte i hela Sverige. Bäst klimatförhållande för detta har Skåne. I resten av Sverige, med några undantagsfall, kan man odla vanliga vindruvor som går att äta, men som inte är lämpliga att tillverka vin på. Skulle man framställa vin av dessa druvor skulle vinet upplevas tråkigt och ”platt”.

Vilka druvsorter trivs bäst i det svenska klimatet?

Rondo och Solaris är två druvsorter som jag rekommenderar för odling i Sverige, och på friland i Skåne. Rondo är en druvsort som passar för produktion av röda viner och Solaris är en grön druva som passar för att framställa vita viner.

Den normala tiden för en druva att gå från blomning till skörd är ca 100 dagar, men med Rondo tar det cirka 75 dagar.

Ska man odla inomhus eller utomhus?

Man kan odla vindruvor både utomhus och inomhus. För utomhusodling på friland måste man tänka på vilken druvsort man använder och vilket område man odlar i. Bäst klimat för utomhusodling har Skåne. Bor man dock längre upp i landet och har ett stort intresse för att odla vin kan man testa att odla i växthus, där man i stort sett kan odla vilken druvsort som helst.

Finns det stor efterfrågan på svenska vinodlare?

Ja, det finns en stor efterfrågan och intresset växer i takt med att klimatet förändras. Vi svenskar har ett stort vinintresse och vi börjar även bli mer och mer intresserade av att odla vin. I Skåne finns det idag redan ca 80 aktiva vinodlare och inom en snar framtid kommer vi förhoppningsvis att se en ökning. Är man intresserad av att bli vinodlare kan man via sin kommun ta reda på om det ges några vinodlingskurser i närheten.

Om man vill anlägga en vinodling, vad ska man tänka på?

Många olika faktorer spelar in för att få ett så gott vin som möjligt på de vindruvor som man odlar. Förutom klimatet och antal soltimmar måste man även ta hänsyn till:

1.      Läget är viktigt för utomhusodling

Det är väldigt viktigt med ett bra läge, gärna i syd/sydväst så att vindruvorna får så många soltimmar som möjligt. Det går att odla på platt mark men en liten sluttning mot syd, där ”raderna” är vända mot sydväst för att få maximalt antal soltimmar, är att rekommendera.

2.      Jordmån

Låt analysera din jord. Jord innehåller många olika ämnen och vindruvor, vinstockar har ett relativt högt behov av kalium och kräver gödselmedel som innehåll fosfor och kalium NPK 10:20:30 och mikronäringsämne som magnesium, bor och kalcium.

3.      Så, beskär och skörda rätt

Om man odlar på friland, så ska man tänka på att plantera i april (helst sista veckan i månaden) och skörda i oktober. Beskära ska man göra innan ”saven” sticker ut – detta för att förhindra plantan från att ”blöda”. OBS! Det tar ca 5-6 år från det att man planterat en druva till att man kan börja skörda vindruvor. Detta dels för att planta måste utvecklas. Frukt kommer först efter andra året.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *