Vinkyl och vinlagringsskåp är de två olika typer av kylar som finns på marknaden för viner. Under 2012 gjorde dock multifunktionslagringsskåpet entré och med det, nya möjligheter för alla vinälskare! Du och många andra kanske har funderat på vad egentligen skillnaden är mellan en vinkyl, vinlagringsskåp och multifunktionslagringsskåp. Vi hjälper dig och förklarar skillnaden! 

Innan man tittar på själva vinskåpen är det viktigt att reda ut begreppen serveringstemperatur och lagringstemperatur. Serveringstemperatur är den temperatur som vinet smakar och doftar som allra bäst vid, medan lagringstemperaturen är den temperatur som vinet mår bäst vid under en längre tid. Lagringstemperaturen är den samma för alla viner, närmare bestämt 12 grader (kan variera mellan 10-14 grader vilket är ok). Som du säkert förstår är detta den stora skillnaden mellan en vinkyl och ett vinlagringsskåp, men det finns även fler.

Läs vår artikel om serveringstemperaturer 

Vinkyl

En vinkyl är generellt ett enklare skåp för kylning av dina viner till rätt serveringstemperatur. Vinkylar är den absolut vanligaste typen av vinskåp på marknaden och är du intresserad av att kunna avnjuta dina viner vid korrekt serveringstemperaturer, då är en vinkyl en god investering. Fördelarna är många med en vinkyl – de är vibrationsfria och håller en konstant temperatur för att dina viner ska smaka och dofta som allra bäst vid just servering. Ofta har de även en UV-skyddad dörr för att minska ljusinsläpp och därmed oönskad mognad av vinet. Man kan såklart även lagra viner i en vinkyl, det är helt klart att föredra snarare än att ha dem i rumstemperatur, men experter och finsmakare drar då istället nytta av de extra funktioner som finns i ett vinlagringsskåp.

Se våra vinkylar här

Climadiff vinlagringsskåp

Vinlagringsskåp

Vinlagringsskåp är mest avsedda för experter, finsmakare samt samlare med höga förväntningar – men framförallt även för dig som vill prova på att lagra vin! Vinlagringsskåp är konstruerade för långsiktig lagring av dina bästa flaskor, detta för att långsamt låta dem komma till full mognad, genom att återskapa de förhållanden som du hittar i gamla underjordiska källare. Lagringstemperaturen i ett vinlagringsskåp är samma för alla viner – närmare bestämt 12 grader. De har samma grundfunktioner som en vinkyl, men innehåller även ett aktivt kolfilter för att rensa bort oönskad lukt och har en funktion för aktiv fuktsättning av luften, vilket den gör genom att återanvända frostvatten. Dessa två funktioner är överflödiga i en vinkyl men mycket nyttiga om du ska lagra ditt vin i längre perioder, vilket du gör i just ett vinlagringsskåp. Utöver detta är funktionen på ett vinlagringsskåp byggt för att hantera många flaskor och flera modeller har en krittavla på insidan av dörren där du ska kunna dokumentera vilka viner du har och hur länge de har legat i kylen.

Se våra vinlagringsskåp här

Checklista för ett vinlagringsskåp (5 gyllene regler för lagring):

–       Stabil och konstant temperatur
–       Inga vibrationer
–       Totalt mörker
–       Korrekt luftfuktighet
–       Ren, luktfri lukt

Läs mer ingående om de 5 gyllene reglerna 

Tabell som visar skillnaden mellan vinkylar och vinlagringsskåp

Multifunktionslagringsskåp

Om vinlagringsskåpet först och främst är till för vinälskaren, så fungerar multifunktionslagringsskåpet för såväl vinälskaren som den seriösa amatören. Multifunktionslagringsskåpen är stora och påminner till utseendet om ett vinlagringsskåp. Skillnaden är dock att ett multifunktionslagringsskåp är utformade för att lagra viner, samtidigt som de innehåller både ett kallare och varmare serveringsområde – allt i ett och samma vinskåp! Hela kylen har nämligen ett stigande temperaturspan, där det är kallast i botten och blir varmare ju högre upp man kommer. På detta sätt kan man ha viner i såväl olika serveringstemperaturer som lagringstemperatur, trots att skåpet bara är en enda zon.

Se våra multifunktionslagringsskåp här

DIVA multifunktionslagringsskåp med glasdörr

Det var lite om vinkylar, vinlagringsskåp och multifunktionsskåp. Har du någon fråga du vill att vi tar upp framöver, maila oss gärna på nyhetsbrev@hemmakompaniet.se

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *