Snart stundar jul och nyår, med allt vad det innebär i form av traditioner och arrangemang. En av dessa traditioner är att skåla in det nya året i champagne, så därför passar vi på att kicka ut 10 roliga fakta om champagne. Ett utmärkt samtalsämne framåt tolvslaget, eller varför inte göra ett litet quiz och se hur mycket dina medfirare vet om drycken ni har i glasen. God jul och gott nytt år!

Visste du att…

… all champagne var grumlig fram till början av 1800-talet då Madame Clicquot lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet, degorgering.

… en flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne.

… majoriteten av all champagne som produceras idag är torr av sorten ”Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.

… av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp ungefär hälften.

… under december månad säljs nästan hälften av Systembolagets årsförsäljning av champagne.

… Napoleons favoritchampagne var Moët & Chandon. Man har därför döpt husets standardchampagne till ”Impérial Brut”.

… Sverige ligger på plats nr 10 över champagneimporterande länder, per capita så ligger Sverige topp 5.

… champagnens lagringspotential blir bättre om den ligger i en magnumflaska då mindre av drycken exponeras mot syret i flaskan.

… endast tre druvtyper är tillåtna i champagne, Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier.

… den enda vinproducerande regionen som får lov att framställa Rosé genom att blanda stilla rött vin med stilla vitt vin är Champagne.

Vad betyder beteckningarna?

Beteckningarna anger sockerhalten i champagne:

Extra Brut – 0-6 g/l
Brut – 0-15 g/l
Sec – 17–35 g/l
Demi-Sec – 33–50 g/l
Doux – minst 50 g/l

Testa dina kunskaper i vårt citat-quiz

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *